top of page

CHAT INSTRUCTIES

STANDAARD ANTWOORDEN COPY/PASTE

Standaard teksten PMT Pensioen update

De vraag die u gesteld heeft wordt behandeld gedurende de uitzending. Ik wens u veel kijkplezier.

 

Veel gestelde vragen over het nieuwe stelsel:

Alle veel gestelde vragen over het nieuwe stelsel kunt u vinden op onze website https://www.pmt.nl/nieuw-pensioenstelsel/veelgestelde-vragen-nieuw-pensioenstelsel/

 

Kan mijn pensioen straks opraken?: 

U blijft net zoals nu pensioen ontvangen zolang u leeft. We zorgen er samen voor dat er altijd pensioen voor u is, hoe oud u ook wordt.

 

Vragen over de indexatie van 2025:

Het antwoord op uw vraag kunt u vinden op onze website https://www.pmt.nl/over-pmt/financieel/verhogen-verlagen/

 

Krijg ik straks door de nieuwe regels een lager of een hoger pensioen?

De vraag die u gesteld heeft wordt behandeld gedurende de uitzending. Ik wens u veel kijkplezier.

 

Persoonlijke vragen uit het persoonlijk dossier:

Ik kan helaas uw dossier niet inzien. Dat maakt het niet mogelijk om uw vraag te beantwoorden. Als u telefonisch met ons contact opneemt kan dat wel. Dat kan op 088-0079811 op werkdagen tussen 8.00 en 17.30 uur.

 

Na afsluiting van je gesprek graag eindigen met deze tekst:

Mocht u nog een vervolgvraag hebben, komende week sturen wij u de antwoorden op de meest gestelde vragen. Mocht uw vraag er niet tussen zitten, dan kunt u op werkdagen bellen naar 088-0079811. 

 

Vragen of de livestream/uitzending al begonnen is:

De uitzending is al begonnen. Als het beeld bij u nog niet is veranderd ververs/refresh dan uw browser.

 

Vragen over het geluid:

Als u geen geluid hoort, zet dan het geluid van uw computer aan. 

 

Vragen of de uitzending later terug te vinden is:

De uitzending wordt opgenomen, deze kunt u later bekijken via de website van PMT.

 

Vragen of de powerpoint online komt: 

Alle informatie kunt u vinden op de website van PMT, ook kunt u de online uitzending nogmaals terugkijken via de website van PMT. 

----------------------------------

 Veelgestelde vragen over het nieuwe pensioenstelsel

Deelnemers en gepensioneerden

Let op! Dit webinar gaat over nieuwe stelsel. Als deelnemers vragen stellen over hun persoonlijke pensioen – dit kan variëren van “ik heb mijn UPO niet ontvangen” tot aan “hoeveel pensioen heb ik en kan ik gebruik maken van de RVU”,  of “hoe werkt het generatiepact” graag verwijzen naar de website of Klanteninformatie. Eventueel bijna gepensioneerden die de RVU willen, wijzen op de mogelijkheid van een consulent.

We hebben een van de beste pensioenstelsels. Waarom zou je dit willen veranderen?

Het lijkt misschien onlogisch dat er nieuwe regels komen voor een van de beste pensioenstelsels ter wereld. Toch zijn er nieuwe regels nodig, met behoud van het goede. De huidige regels passen namelijk niet meer bij deze tijd. Zo worden mensen steeds ouder en werken ze niet meer hun hele leven bij dezelfde werkgever. Ook maken de huidige regels, waarbij we hoge buffers aanhouden het moeilijk om de pensioenen te verhogen. 

Daarom hebben de vakbonden, de werkgevers en de overheid samen afspraken gemaakt over regels die beter bij deze tijd passen.

Voor wie gelden de nieuwe regels?

De nieuwe regels gelden voor iedereen, ook als u al pensioen ontvangt. De sociale partners (vakbonden en werkgeversorganisaties) hebben met elkaar afspraken gemaakt over de nieuwe regels. De sociale partners binnen de sector metaal en techniek hebben al aangegeven dat zij de pensioenen willen omzetten naar de nieuwe regels. Deze afspraken liggen vast in het transitieplan ( te vinden op de website). Dat betekent dat niet alleen de opgebouwde rechten van de werknemers en slapers maar ook de al ingegane pensioenen van gepensioneerden overgaan naar het nieuwe stelsel. 

Ook geldt dat sowieso iedereen die in Nederland onder een pensioenregeling valt pensioen gaat opbouwen in  de nieuwe regels met ingang van uiterlijk 1 januari 2028.

Ik blijf liever in het huidige stelsel. Kan ik bezwaar maken tegen het omzetten van mijn pensioen naar pensioen in de nieuwe regeling (invaren)?

Nee. In de wet is bepaald dat sociale partners samen met het pensioenfonds de keuze maken om de opgebouwde rechten en ingegane pensioenen om te zetten naar het nieuwe stelsel. De sociale partners (vakbonden en werkgeversorganisaties) in de sector Metaal en Techniek hebben al aangegeven dat de pensioenen die zijn opgebouwd of worden uitbetaald, te willen omzetten. Hier kunt u niet individueel bezwaar tegen maken. De reden dat er geen individueel bezwaarrecht is, is omdat een collectief pensioensysteem het beste pensioen biedt aan alle deelnemers, omdat we zo gezamenlijk de kosten en risico’s met elkaar kunnen delen. 

Wat betekent de solidaire regeling in het nieuwe stelsel?  

In het nieuwe stelsel gaan we over naar een premieregeling. In een premieregeling legt u samen met uw werkgever premie in (net zoals nu) en bouwt u een pensioenvermogen op in plaats van ‘aanspraken’. U ziet dus wat u ingelegd heeft en wat uw pensioenvermogen is. Als u met pensioen gaat, wordt dit vermogen omgezet in een levenslange uitkering. In het nieuwe stelsel is gewerkt aan een nieuw type premieregeling: de solidaire premieregeling. U gaat dus zien wat u inlegt, hoe het pensioenvermogen groeit en wat het hierbij verwachte pensioen is wat u maandelijks gaat ontvangen. In deze regeling delen we nog steeds samen de risico’s en wordt collectief belegd.  Ook is er een buffer – de solidariteitsreserve- om te voorkomen dat de pensioenuitkering verlaagd moeten worden. Op deze manier worden grote schommelingen in de pensioenen als het economisch slechter gaat, samen opgevangen.

Wat betekent een collectieve buffer?   

In het nieuwe stelsel komt er een collectieve buffer om economische tegenvallers op te vangen. Dit heet de ‘solidariteitsreserve’. Met deze buffer kunnen wij als het economisch tegenzit- verlagingen voorkomen  om uw pensioen zo stabiel mogelijk te houden Op die manier kan er in slechte tijden gebruik worden gemaakt van een buffer die in goede tijden is opgebouwd.

Hoe er wordt omgegaan met het tot op heden opgebouwde pensioen. Raak je dat kwijt?

Alle pensioenen van iedereen wordt omgezet. Dus of u nog opbouwt bij PMT, u pensioen heeft staan bij PMT of al pensioen ontvangt van PMT. Er is geen geld weg of geld verloren bij de omzetting.

Ik ben met pensioen. Krijg ik straks elke maand een ander pensioen?

Nee, u krijgt niet iedere maand een ander pensioen. We begrijpen namelijk heel goed dat u niet zit te wachten op verrassingen in uw inkomen. Daarom passen we de pensioenen hooguit 1 keer per jaar aan en blijft het de rest van het jaar stabiel

Meest gestelde vraag: Krijg ik door de nieuwe regels een hoger of lager pensioen? Ga ik er op achteruit?

Als de dekkingsgraad zoals nu is, gaat u er niet op achteruit. Als de dekkingsgraad veel lager wordt, kunt u er wel achteruit op gaan (net zoals nu). Maar u kunt er ook op vooruit als de dekkingsgraad hoger wordt.

Ons doel is om pensioenen zo stabiel mogelijk te houden en de kans op verlagen zo klein mogelijk te maken. In de nieuwe pensioenregeling kan uw pensioen sneller omhoog als het goed gaat met de economie Als het slechter gaat met de economie kan uw pensioen dalen, maar deze daling kunnen we opvangen of verzachten door het gebruik van de solidariteitsreserve. Dat is een buffer die we in goede opbouwen om in slechte tijden te kunnen gebruiken  

Wat de nieuwe regels precies voor de hoogte van úw pensioen betekenen? Of wat uw pensioenvermogen straks is?

 

Dat weten we pas als we de nieuwe regels voor pensioen invoeren. We maken dan per persoon een nieuwe berekening. Een paar maanden voor de ingangsdatum krijgt u daar meer informatie over van ons. De financiële situatie op datum overgang bepaalt is hierbij belangrijk. 
 

Veel gestelde vraag: ik hoor dat 50-jarigen er op achter uit gaan. Hoe zit dit? (uitleg compensatie)

Nu krijgt iedereen nog evenveel pensioen voor het geld dat hij of zij samen met de werkgever inlegt. Of je nu jong bent of oud. Straks is dat anders. De hoogte van je pensioen in de nieuwe regeling hangt voor een belangrijk deel af van hoe lang het geld voor je pensioen nog kan worden belegd. Dat is gunstig als je jong bent. Het geld kan dan nog lang worden belegd. Ga je bijna met pensioen, dan maakt de overstap ook niet zoveel uit: je hebt het grootste deel van je pensioen immers al opgebouwd. De groep ertussen kan nadeel ondervinden. Zij hebben niet het voordeel van de jongeren, en nog wel een aantal jaar te gaan in de nieuwe regeling. De inleg in een jaar levert naarmate iemand ouder wordt steeds minder op. Daarom hebben sociale partners afgesproken om de waarde van het pensioen van iedereen die nu pensioen opbouwt en nadeel ondervindt van de overstap naar de nieuwe pensioenregeling te verhogen. Dit wordt compensatie genoemd. Deze compensatie wordt betaald vanuit het vermogen van het fonds.

Is mijn pensioen waardevast in het nieuwe stelsel?

Nee, met de nieuwe regels is er geen koppeling meer met de prijsinflatie. De pensioenen worden verhoogd (of verlaagd) op basis van de economische ontwikkelingen. Of dat de prijsstijgingen bijhoudt kunnen we niet zeggen. In het nieuwe stelsel, gaat pensioen meer dan nu meebewegen met de economische situatie. Of uw pensioen hoger wordt, hangt dus af van de economische situatie (rendement en rente zijn de belangrijkste indicatoren). De kans op verhogen is hoger dan nu; het risico van een verlaging is minder. Als u pensioen ontvangt, willen we de uitkeringen zo stabiel mogelijk houden, zodat gepensioneerden geen grote schommelingen in hun inkomen hebben. Daarom is er in het nieuwe stelsel ook een collectieve buffer. Met deze buffer kunnen we verlagingen voorkomen als u pensioen ontvangt. Daarnaast mag een verhoging of verlaging van het pensioen over meerdere jaren worden gespreid.

Hoe wordt voorkomen dat mijn pensioen te hard daalt?

We gaan beleggen per leeftijdsgroep. Dat betekent dat we voor jongeren meer risico nemen met de beleggingen dan voor (bijna) gepensioneerden. Voor jongeren geldt dat dit op langere termijn een beter pensioen oplevert. Maar als u ouder wordt of al met pensioen bent, is stabiliteit van het pensioen veel belangrijker en dat uw pensioen niet verlaagd hoeft te worden. Kortom: hoe ouder u wordt, hoe lager het risico wordt. Ook houden we pensioenen als u met pensioen bent, zo stabiel mogelijk met een buffer voor tegenvallers: de solidariteitsreserve. In goede tijden bouwen we deze op, zodat we in slechte tijden een daling van het pensioen kunnen opvangen of verzachten. Hiermee wordt de kans op een verlaging veel kleiner.

Ik wil met pensioen binnen nu en 5 jaar. Wat betekent de overgang naar de nieuwe regeling voor mij?

Het maakt geen verschil of u met pensioen gaat in de huidige regeling of in de nieuwe. Het pensioen wordt omgezet voor iedereen. U houdt dezelfde pensioenkeuzes die er nu ook al zijn.

Kan mijn pensioenpot straks opraken, of ontvang ik pensioen zolang ik leef?

U kunt erop vertrouwen dat u pensioen blijft ontvangen zolang u leeft. Ook met de nieuwe regels is dat zo afgesproken. We zorgen er samen voor dat er altijd pensioen voor u is, hoe oud u ook wordt.

Hoe wordt er belegd in het nieuwe stelsel?

In de solidaire regeling worden alle pensioenvermogens net als nu collectief belegd. Er is geen individueel beleggingsprofiel. Wel gaan we beleggen per leeftijdsgroep. Voor jongeren nemen we meer risico dan voor (bijna) gepensioneerden. We houden regelmatig onderzoek onder de deelnemers om te bepalen hoeveel risico’s deelnemers en gepensioneerden willen nemen met hun pensioen.

Wordt mijn pensioen omgezet (ingevaren) naar pensioen volgens de nieuwe regels?

De sociale partners (vakbonden en werkgeversorganisaties) in de sector Metaal en Techniek hebben aangegeven om alle pensioenen om te zetten naar de nieuwe pensioenregeling. Het bestuur neemt hierover het besluit. Dat besluit leggen zij voor advies voor aan het verantwoordingsorgaan Hierin zitten werknemers, ex-werknemers, gepensioneerden en werkgevers. Daarna moeten de Raad van Toezicht en De Nederlandsche Bank het besluit nog goedkeuren. Pas dan is het besluit definitief.

Het eventueel omzetten van de pensioenen doen wij zo zorgvuldig en eerlijk mogelijk. De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten controleren ons hier ook op. Zodra meer bekend is, laten we u dit weten via de website en onze nieuwsbrief.

Hoe zit het met het nabestaandenpensioen voor werkenden?

In het nieuwe stelsel is ook nabestaandenpensioen geregeld. De manier waarop is wel anders. Zolang u werkt ( en bij PMT deelneemt) is er nabestaandenpensioen, nml 20% van uw salaris + € 5.000 per jaar ( tot aan de AOW-leeftijd van uw partner). Daarnaast gaat het opgebouwde partnerpensioen ook gewoon mee. Bekijk dus goed wat er gebeurt met het inkomen van uw partner als u overlijdt!

Hoe zit het met het nabestaandenpensioen voor gepensioneerden?

In het nieuwe stelsel is ook nabestaandenpensioen geregeld. Daar verandert niks aan. Het partnerpensioen dat u nu heeft opgebouwd, gaat gewoon mee. Er gaat niks verloren.

Wanneer voert PMT de nieuwe regels in?

Vakbonden, werkgevers en de pensioenfondsen hebben tot uiterlijk 1 januari 2028 om over te stappen op de nieuwe regels voor pensioen. Maar het mag ook eerder. PMT wil op 1 januari 2026 overstappen op een nieuwe pensioenregeling.

Kan ik straks nog dezelfde keuzes maken als mijn pensioen ingaat?

Ja, u houdt alle pensioenkeuzes die u nu heeft. Het is bijvoorbeeld mogelijk om (voor een deel) eerder of later met pensioen te gaan, tijdelijk een hoger of lager pensioen te ontvangen, partnerpensioen in te ruilen voor ouderdomspensioen of andersom. Ook komt er waarschijnlijk vanaf 2026 een mogelijkheid om maximaal 10% van uw pensioen in één keer op te nemen. Het zogeheten bedrag ineens. Deze laatste geldt alleen voor deelnemers die met pensioen gaan, gepensioneerden kunnen er geen gebruik van maken!

Wanneer hoor ik wat het voor mijn pensioen betekent? Wanneer weet ik wat ik krijg?

Wat de nieuwe regels voor de hoogte van úw pensioen betekenen, weten we pas als we de nieuwe regels voor pensioen invoeren. Het is ook afhankelijk van de financiële situatie op het moment dat we overstappen. Een betrouwbare berekening per deelnemer kunnen we daarom pas maken als we de nieuwe regels voor pensioen invoeren. Een paar maanden voor de overstap, ontvangt u daar meer informatie over. Dat is nu naar verwachting vanaf oktober 2025 dat u persoonlijk inzicht ontvangt.

Wat gebeurt er als het pensioenfonds niet invaart?

Het uitgangspunt is dat alle pensioenen omgezet worden naar het nieuwe stelsel. Als een pensioenfonds besluit om niet in te varen, dan blijven de opgebouwde aanspraken en de lopende pensioenen achter in een ‘gesloten’ fonds. Dit betekent dat voor deze pensioenen de oude financiële regels van kracht blijven. Daarin moeten de pensioenen worden verlaagd als de dekkingsgraad lager is dan 104,3%. Ook is het verhogen van pensioen pas deels mogelijk vanaf een dekkingsgraad van 110% en volledig bij een dekkingsgraad van rond de 130%. De opbouw van pensioen zal wel voor iedereen vanaf 2028 altijd in het nieuwe stelsel zijn.

Waarom niet het huidige stelsel behouden met de versoepelde regels?

Pensioenfondsen rekenen uit hoeveel geld ze vandaag opzij moeten zetten voor de pensioenen van nu en straks. Hierbij moeten ze gebruiken maken van de zogenoemde  risicovrije rente. Hoe lager de rente, hoe meer geld er vandaag in kas moet zijn. De rente is al jarenlang laag. Daardoor moeten de pensioenfondsen veel extra geld opzij zetten in buffers. Dat geld is bedoeld om iedereen zekerheid te geven. In het nieuwe stelsel hoeft een pensioenfonds veel minder buffers aan te houden. Dat betekent ook dat er minder zekerheid is. Gepensioneerden zullen daar minder van merken omdat er nog wel een (kleine) buffer is om verlagingen van pensioenen te voorkomen of te beperkten.

Waarom wordt de rekenrente niet verhoogd? 

          

De rekenrente, die pensioenfondsen nu hanteren,  is lager dan de rendementen die pensioenfondsen over een lange periode hebben behaald op hun beleggingen. Dat geldt ook voor PMT. De rendementen zijn alleen wel onzeker. Daarom hanteert zowel de wetgever als toezichthouder de rekenrente, die zonder risico’s is. Als de gebruikte rekenrente achteraf te hoog blijkt, zal namelijk te veel geld worden uitgegeven ten koste van jongere generaties. Ook jongeren moeten erop kunnen vertrouwen dat zij op een eerlijke manier profiteren van het collectieve stelsel en een goed pensioen krijgen.

Wat moet ik zelf doen?

Zodra duidelijk is wanneer uw pensioen wordt aangepast, krijgt u vanzelf bericht. Hiervoor hoeft u niets te doen. Wel is het goed om uw contactgegevens te controleren in Mijn PMT.

-------------------------------------------

Werkgevers

Let op! Dit webinar gaat over nieuwe stelsel. Als werkgevers vragen stellen over hun administratieve zaken of bijvoorbeeld UPA graag verwijzen naar de website of Accountbeheer! www.pmt.nl/UPA

Moet ik als werkgever zelf een transitieplan opstellen?

Nee, het transitieplan is opgesteld door de sociale partners. U hoeft zelf geen transitieplan op te stellen

Welke actie moet ik als werkgever doen in 2025?

Het allerbelangrijkste is dat alle (salaris) gegevens van uw werknemers goed in de administratie staan. Dit is de basis voor het pensioen voor uw werknemer en wordt dus ook omgezet. Controleer deze gegevens goed!

Verder wordt voor u als werkgever verwacht om uw werknemers mee te nemen in de informatie. Hiervoor bieden we als PMT diverse zaken aan zoals de toolkit Handige tools - PMT maar ook organiseren wij bijeenkomsten voor werkgevers over het nieuwe stelsel . En de brancheorganisaties doen dit ook. Laat u goed informeren!

Wordt het echt duurder om jongere mensen in dienst te nemen?

 

Nee, de premie blijft hetzelfde. Dus daar zit geen verschil tussen.

 

Wat zijn de consequenties voor de werkgever in het nieuwe pensioenstelsel?

 

De werkgever is en blijft verantwoordelijk voor de informatieverstrekking aan zijn werknemers en betaalt nog steeds de premie.

 

Wat is het effect op de portemonnee van mijn werknemers?

 

De premie verandert niet. In die zin is er geen effect. De manier waarop het toekomstige pensioen wordt bepaald is wel anders. Nu zien deelnemers een aanspraak. Deelnemers gaan zien wat hun opgebouwde pensioenvermogen is en wat hier een verwacht pensioen per maand gaat worden. Dit is een inschatting. Pensioen is en blijft levenslang.

 

 

 

Vragen over het niet verhogen van de pensioenen in 2025

 

 

Waarom verhoogt PMT de pensioenen niet in 2025?


Voor 2025 geldt dat we de pensioenen kunnen verhogen vanaf een dekkingsgraad van 110% of hoger. De dekkingsgraad stond op 31 oktober 2024 op 107,7%. Daarom kunnen we de pensioenen niet verhogen in 2025.

Ook willen wij in 2026 overgaan naar de nieuwe regels voor pensioen. Vakbonden en werkgeversorganisaties hebben afspraken gemaakt voor een goede en zorgvuldige overgang. Hiervoor hebben we op 1 januari 2026 een gezonde financiële positie nodig. Zo kunnen we ervoor zorgen dat iedereen die bij ons pensioen opbouwt, heeft opgebouwd of pensioen ontvangt een minstens even hoog pensioen houdt wanneer we overgaan.

 

Wat zijn de regels voor het verhogen van de pensioenen?


Voor 2025 geldt dat we de pensioenen kunnen verhogen vanaf een dekkingsgraad van 110% of hoger.
 

Worden de pensioenen in 2026 wel verhoogd?


Dit besluit gaat alleen over wel of niet verhogen per 1 januari 2025. Volgend jaar kijkt het bestuur van PMT opnieuw of de pensioenen verhoogd kunnen worden

bottom of page